3/15/2013

První data o návštěvnosti z mobilních zařízení


V říjnu 2011 činily mobilní přístupy na české weby 1% ze všech přístupů. Po čtyřech měsících to byly již 2%, v říjnu 2012 mobilní přístupy přesahují již více než 4% všech přístupů. Návštěvnost mobilních webů a přístup na internet z mobilních telefonů a tabletů se zvyšuje rostoucím tempem a mobilní weby či weby použitelné na těchto zařízeních nabývají na významnosti a měla by jim být věnována stále větší pozornost. Jak je tomu za leden 2013?

V rámci projektu NetMonitor proběhlo v lednu kromě „klasického“ měření návštěvnosti internetu, měření návštěvnosti internetu z mobilních zařízení. A jaký je výsledek? Na internet z mobilních telefonů nebo tabletů přistupuje více než 1,4 milionu uživatelů. Když vezmeme v potaz, že velikost internetové populace v ČR je něco málo přes 6,5 milionů, mobilní přístupy zaujímají z celého „koláče“ již opravdu nemálo podstatný díl. Dohromady internetoví uživatelé shlédli téměř 5,5% stránek celého NetMonitoru přes mobilní telefon nebo tablet. Z měsíční zprávy NetMonitoru za leden 2013 se můžete podívat na základní měřené informace.

Zdroj: NetMonitor - SPIR - Gemius & Mediaresearch



Návštěvnost mobilních stránek v ČR?


Nejlépe je na tom m.seznam s 928 tis. uživateli, následují m.novinky.cz a m.idnes.cz. Více než dvacítku nejnavštěvovanějších mobilních webů za leden 2013 měřené NetMonitorem si můžete prohlédnout na grafu.

Zdroj: NetMonitor, RU z ČR, leden 2013



Návštěvnost „světových“ mobilních webů?


Mobilní stránky společnosti Google  zaujímají téměř 25% nejnavštěvovanějších mobilních webů. Na prvním místě v žebříčku nejnavštěvovanějších webů je Google s více než 17%, s odstupem pak následuje Youtube se čtyřmi a půl procenty a Facebook s 2,65%. Všech 10 nejnavštěvovanějších webových stránek můžete vidět v tabulce.







Díky stoupající oblibě tabletů a chytrých telefonů s velkým rozlišením se zvyšuje i přístup na klasických webových stránkách. Podíl shlédnutých stránek na mobilních zařízení se liší podle jednotlivých typů webů, u některých webů činí jen několik málo procent, v některých případech přesahují ale i hranici 20% celkové návštěvnosti běžného webu. Nejčastěji používanými mobilními zařízeními na prohlížení webu jsou Apple iPad s podílem 25% ze všech zařízení, následuje Apple iPhone s 10%, dále jím jsou Samsung S2 a Samsung S3 a Samsung Galaxy Ace (Zdroj: http://www.rankings.cz/en/index.html za období 4.3.2013 - 10.3.2013).



Podíl PageViews podle značek mobilních zařízení zobrazuje graf.

Zdroj: rankings.cz, PVs z ČR, leden 2013





Závěrem


Jak je vidět, přístup z mobilních telefonů a tabletů nabývá na významnosti. Prodej chytrých telefonů raketově roste, stejně jako přístup na internet z těchto zařízení. A jak uživatelé telefonů s operačním systémem Android a iOS vědí, tyto chytré telefony si přístup k internetu vyžadují na každém kroku. Musíme si připustit, že přístup z mobilních zařízení bude zanedlouho hrát společně s přístupy z klasického desktopu „první ligu“. Otázkou je, zda za nějaký čas nebudou tato mobilní zařízení vesměs v první lize bez desktopu.



No comments: